228200
Audiobook
CD
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson. - Warszawa : Larix, 2020. - 1 dysk optyczny (CD) (13 godz. 46 min. 8 s.) : digital ; 13 cm.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Status dostępności:
Multimedia (ul. 3 Maja 6A)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Dział Zbiorów Specjalnych] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Nr książki wg "Larix" 22490.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie MP3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "CZYTAK".
Uwaga dotycząca uczestników/wykonawców
Czyta : Joanna Derengowska.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej