227896
Book
In basket
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo WAB, 2021. - 376, [8] stron : ilustracje ; 21 cm.
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy - i po co - kucharz Sta­lina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym - bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty [wydawca].
Availability:
Wypożyczalnia Główna (ul. Długa 13)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Remont
Filia nr 2 (ul. Księżnej Anny 2)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Remont
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 373-[377]. Spis fotografii.
Funding information note
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again